More About Eleftheria...Enter your email address:

Latest Video-clip

Συνέντευξη της Ελευθερίας στον Οδυσσέα Ιωάννου

Είναι αυτή η φάση της ζωής σου που περνάς τώρα, περνάς δηλαδή μια φάση που θέλεις να είσαι λίγο πιο φωτεινή, πιο εξωστρεφής;
-Ναι, είμαι.

Γιατί;
-Υπάρχουν πολλοί προσωπικοί λόγοι που με έχουν οδηγήσει εκεί, τους οποίους βεβαίως εννοείται δεν θα πω. Επίσης, βγαίνοντας από δυσκολίες πάντα έχεις ανάγκη από πιο φωτεινά πράγματα ακόμα κι όταν αυτά έχουν να κάνουν και με μια θλίψη αν θες …αλλά η διάθεση είναι πάντα χαμογελαστή.

Επιλέγεις να κάνεις δίσκους πάντα με βάση την προσωπική σου ζωή;
-Όχι, αλλά νομίζω πάντα η προσωπική ζωή οδηγεί σε συναισθήματα τα οποία σου βγαίνουν και στην τέχνη σου.

Απ'ότι ξέρω είναι ένας δίσκος ο οποίος έχει μεγάλη ιστορία με την έννοια ότι τον περιμέναμε αρκετά νωρίτερα.
-Κι εγώ.

Ξεκίνησε, έγινε μια διακοπή κάποιων μηνών αν δεν κάνω λάθος…
-Έγινε κάποια διακοπή, συνεχίστηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε τώρα…υπήρξε κι ένα διάστημα που λόγω του ότι είχα παραστάσεις, δυστυχώς, δεν μπορούσα να τραγουδήσω με τον τρόπο που ήθελα… επειδή οι βραδινές παραστάσεις ξέρεις, επιβαρύνουν την φωνή, οπότε περίμενα κι άλλο χρόνο ώστε να μπορέσω να τραγουδήσω ακριβώς έτσι όπως θα έπρεπε.


Μήπως υπήρχε κι ένας προβληματισμός γραμμής του δίσκου;
-Όχι.

Δεν ήξερες προς τα πού θα πάει ο δίσκος και περίμενες…ήσουν από την αρχή σίγουρη για το που πρέπει να πάει ο δίσκος;
-Όχι δεν υπήρχε τέτοιος προβληματισμός, υπήρχαν πράγματα τεχνικά και κυρίως στο δεύτερο κομμάτι, στην δεύτερη φάση του δίσκου υπήρχε το πρόβλημα του να μην βγει κουρασμένη η φωνή και στις παραστάσεις η φωνή κουράζεται.

Και οι ηχογραφήσεις γίνονται πάντα νύχτα, συνήθως νύχτα δεν ηχογραφείτε δίσκους;
-Όχι, εγώ ηχογραφώ 4-10 το βράδυ. Αυτή είναι η ώρα…

Γενικά αισθάνεσαι σίγουρη για το τι θέλει η εποχή και τι πρέπει να κάνεις;
-Τι θέλει η εποχή; Βασικά είναι το τι θέλω εγώ.

Με το τι θέλει η εποχή δεν εννοώ τι θέλει ο κόσμος…
-Η ιδέα σ' αυτή την ιστορία ήταν ότι ήθελα να συνεργαστώ με κάποιους ανθρώπους -οι περισσότεροι είναι τραγουδοποιοί - με τους οποίους γνωρίζομαι και πάρα πολλά χρόνια και ξεκίνησε έτσι: από άλλους ζήτησα, από άλλους υπήρχε ήδη το «άκου αυτό» και η ιδέα ήταν βασικά αυτή… η υλοποίηση της είχε χρόνο.

Πάντως, επίτρεψε μου να έχω μια ένσταση στο εξής: Όλοι λέμε 'θέλω αυτό' αλλά δεν το κάνουμε, μη μου πείς ότι δεν έχεις ανασφάλεια ως καλλιτέχνης 'που είμαι, τι κάνω, ποιό είναι το επόμενο βήμα της καριέρας μου'.
-Όχι, κάνω αποκλειστικά αυτό που θέλω εγώ και μερικές φορές να… όπως ένα τραγούδι που δεν έχει μπει στον δίσκο γιατί δεν έχουν γραφτεί ακόμα οι στίχοι, το περιμένω όμως, απλώς ο χρόνος δεν βοήθησε στιχουργικά να βρεί τον τρόπο του να βγει, ένα κομμάτι περσικό, το οποίο ήθελα πάρα πολύ να είναι μέσα, δεν πρόλαβα να το κάνω, θέλω να πω δηλαδή δεν είναι …πολλές φορές έχει θεωρηθεί πως οτιδήποτε κάνω είναι εκτός εποχής, είναι λάθος η εποχή, μου το έχουν πει σε όλους τους δίσκους σχεδόν.

Σε αυτόν δεν θα το ακούσεις όμως- αυτό θέλω να πώ- είναι δίσκος ο οποίος έχει περισσότερες λούπες σε σχέση με άλλους δίσκους.
-'Εχει σχεδόν τις ίδιες με τον « Μένω Εκτός». Είναι άλλου ύφους.

Μου φαίνονται παραπάνω.
-Στον « Μένω Εκτός» υπήρχαν λιγότερα φυσικά όργανα από ότι εδώ.

Για ποιό λόγο άραγε αν έχω δίκιο σε αυτό που λέω ότι γι αυτό τον δίσκο δεν θ'ακούσεις ότι είναι εκτός εποχής, γιατί να συμβαίνει αυτό, ενώ για τους προηγούμενους άκουσες;
-Δεν ξέρω αν θα τ'ακούσεις και σε αυτόν.

Δεν νομίζω.
-Εγώ έχω ακούσει εδώ ότι κάποια κομμάτια του Ζήκα π.χ δεν είναι της εποχής, ενώ για τον Χατζηγιάννη ότι είναι trendy, της εποχής, δεν έχει σημασία όμως αυτό. Δηλαδή όταν συνεργάστηκα με την Νικολακοπούλου στο «Μένω Εκτός» αυτό το οποίο βγήκε, θεωρήθηκε εκτός εποχής.

…εσωστρεφές κιόλας, είχα ακούσει κι αυτό.
-Κατάλαβες αυτό…εγώ η ίδια έχω ακούσει τα αντίθετα από αυτά που μου λες εσύ.

Λοιπόν μου αρέσει πάρα πολύ η σιγουριά σου. Έχεις βγεί πάρα πολύ σίγουρη 'ότι έκανα αυτό που ήθελα να κάνω, αυτό είναι' και μ αρέσει σαφως. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνεις βέβαια…
-Κοίτα, όπως όλοι περνάμε περιόδους αμηχανίας, που ξανασκέφτεσαι, ξανακοιτάς, ειδικά όταν μπαίνεις στο studio -εγώ τουλάχιστον- κάνω αρκετό καιρό μέχρι να βγει ο δίσκος, το κοιτάς, ξανά αλλάζεις. Δεν λέω ότι είσαι μονίμως και πάντα σίγουρος γι'αυτό που κάνεις αλλά εν πάσει περιπτώσει αισθάνομαι ότι αυτό που είναι εδώ, αυτό είμαι εγώ.

Πως σου φάνηκε η τελετή λήξης; Πως πέρασες στην τελετή λήξης; Αν σου έμεινε κάτι;
-Την τελετή λήξης όλη δεν την είδα, ήμουν μέσα, το κομμάτι το οποίο κάναμε εμείς, είχε για μένα μια απόλυτη συγκέντρωση γιατί ήταν play-back, να προσπαθήσεις να συγκεντρωθείς σε 80.000 κόσμο που υπήρχε εκεί, να συγκεντρωθείς για να κάνεις αυτό που κλήθηκες να κάνεις. Άρα είναι λίγο νεφελώδης η άποψη μου για το σύνολο της γιορτής.

Για το δικό σου κομμάτι θα επέλεγες την παρέα αυτή να τραγουδήσετε μαζί στο 2ο μέρος της τελετής λήξης;
-Τι εννοείς, να γινόμουν τελετάρχης;

Εννοώ θα πηγαίνατε ποτέ μαζί σε μια συναυλία; σ'ένα μαγαζί;
-Όχι, όχι. Ούτε αυτοί θα με επέλεγαν όλοι όσοι ήμασταν εκεί. Αυτό που έγινε εκεί ήταν μια πρόσκληση από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου με τα συγκεκριμένα άτομα που ήταν επιλογή δική του επίσης και με μία αίσθηση γιορτής να συμμετέχουμε όπως όλοι ξέρετε, εθελοντικά στο φινάλε αυτής της γιορτής. Αυτό είναι και εκεί μένει.

Εκεί μένει σαφώς. Αλλά μένει και η εικόνα…γι'άυτό σε ρώτησα αν θα το επέλεγες εσύ ποτέ αυτό; Άρα έκανες κάτι δεν ήταν κάτι του γούστου σου, επειδή σου το πρότεινε κάποιος άλλος…
-Δεν είναι ακριβώς …ίσως και ρεπερτοριακά θα επέλεγα και άλλα πράγματα.

Άρα το συμπέρασμα θα είναι ν'αποφεύγεις τις κακοτοπιές, να κάνεις πράγματα που θέλεις πραγματικά εσύ.
-Κοίταξε, εγώ σου λέω ότι συμμετείχα σ'ένα πράγμα στο οποίο κλήθηκα-στο φινάλε μιας γιορτής-από έναν άνθρωπο στον οποίο μόνο συγχαρητήρια έχω να πω και γνωρίζοντας ότι αυτό πού ήθελε να κάνει ήταν ας πούμε μια ένωση όλου του είδους της μουσικής που παίζεται σήμερα στην Ελλάδα - αυτή ήταν η βασική σκέψη.

Αυτό ξέρεις είναι λίγο θεϊκό βίτσιο. Ένας άνθρωπος να ενώσει. Τι είναι το τραγούδι να το ενώσεις μαλωμένα παιδάκια; Είναι πολύ ακριβή ιστορία το ελληνικό τραγούδι με πολύ βάθος και πολύ αίμα για να πει ένας άνθρωπος μόνος του ότι εγώ θα το ενώσω, είναι λίγο επηρμένο.
-Όχι, δεν είναι. Λέει ότι εγώ έχω την πρόθεση, θες; Η επιλογή είναι δική σου.

Και ήθελες;
-Ήθελα.

Λοιπόν, πες μου τον τελευταίο καιρό παρά τις πολλές υποχρεώσεις σου, αν υπάρχει κάτι το οποίο σ'έχει συναρπάσει; Δηλαδή να πείς ότι είδα αυτό, πήγα εκεί, γνώρισα αυτόν και αισθάνθηκα ότι ήρθα σ'επαφή με κάτι συναρπαστικό. Αυτή η λέξη υπάρχει στην ζωή σου ακόμα, συναρπαστικό;
-Συναρπαστικό, δεν την συναντάμε συχνά, βεβαίως υπάρχει. Θεωρώ συναρπαστικό και μια μεγάλη εμπειρία την γνωριμία μου με τον Philip Glass. Έκανα το μουσικό αλλά και το πραγματικό, εννοώντας την περιοδεία που κάναμε με τον Philip Glass, στο εξωτερικό, την χαρά που έχω γιατί αυτό το πράγμα ο ΩΡΙΩΝ θα ηχογραφηθεί και θα βγει σε cd στην Αμερική και στο ότι θα υπάρξει και μια συνέχεια, αυτό θα κάνει τον Ιούνιο του 2005 και τον Οκτώβρη του 2005 θα συνεχίσει μια μεγάλη περιοδεία, συνάντησα μουσικούς πάρα πολύ καλούς, μερικούς δεν τους ήξερα κιόλας.

Να σε ρωτήσω, το σχήμα που ετοιμάζετε για τον χειμώνα με την Χαρούλα το οποίο όταν έσκασε ως είδηση ενθουσιαστήκαμε όλοι, είναι από εκείνα που τ'ακούς και λές γιατί δεν το σκέφτηκαν τόσο καιρό; Θα είστε μαζί στον Βοτανικό, ξεκινάτε τον Νοέμβριο, θα είστε οι δυό σας;
-Ναι οι δυο μας

Χωρίς άλλες φωνές;
-Νομίζω ότι η Χαρούλα επειδή χρησιμοποιεί γενικώς back vocals θα έχει κάποια back vocals αλλά στην ουσία θα είμαστε οι δυό μας.

Έχετε ετοιμάσει τίποτα από το πρόγραμμα ή όχι ακόμα;
-Όχι είναι σε σχέδια όλα αυτά

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα είστε μαζί πάνω στην σκηνή;
-Σύνολο; Τουλάχιστον 2 σαραντάλεπτα. Νομίζω το μισό πρόγραμμα θα είμαστε μαζί.


Ναι, επιτέλους.
-Μα δεν υπάρχει και λόγος να μην είμαστε μαζί. Αυτή είναι η βασική ιδέα δηλαδή το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με εμάς τις δύο πάνω στην σκηνή για πενήντα λεπτά κατ'αρχήν.

Νομίζω ότι είναι ακριβές οι συναυλίες
-Είκοσι ευρώ, ήταν και πρίν τρία χρόνια που έκανα ξανά συναυλίες εγώ.

…Και εικοσιπέντε πουλάνε αρκετοί.
-Όχι εγώ λέω για τις συναυλίες τις δικές μου που πουλιούνται είκοσι ευρώ και μάλιστα σου λέω ότι τις τιμές μπορείς να τις ορίσεις και να μην ανέβεις.

Θεωρείς προσιτό για ένα ζευγάρι δεκαοχτάχρονων παιδιών τα είκοσι ευρώ; Είναι προσιτή τιμή;
-Υπάρχουν και τα φοιτητικά.

Τα φοιτητικά πρέπει να είσαι είκοσι χρονών για να είσαι φοιτητής, με το ζόρι φοιτητής, αυτό λέω, δηλαδή, είναι λίγο ρατσιστικό το φοιτητικό .Κάποιος που είναι δεκαοχτώ χρονών είναι εργαζόμενος και δεν είναι φοιτητής;
-Πέντε χιλιάδες δραχμές ήταν οι συναυλίες πρίν οκτώ χρόνια δηλαδή το να είναι έξι τώρα δεν είναι τίποτα φοβερό

…δεν είναι έξι, είναι εφτά τα είκοσι ευρώ. Είναι 6.800, δηλαδή ένα ζευγάρι μαζί με τα εισιτήρια του, να πιεί και μια coca-cola είναι πάνω από δεκαπέντε χιλιάρικα δεν ξέρω
-Εντάξει, μπορεί να έχεις δίκιο εγώ πάντα έχω ένα γνώμονα κα λέω πέντε χιλιάδες ήταν πρίν οκτώ-δέκα χρόνια.

Πριν οκτώ, αλλά δεν έχει ανέβει τόσο το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί ώστε να μπορείς να δικαιολογήσεις μια αύξηση.
-Έχουμε ξεφύγει με το ευρώ… Το ξέρω το θέμα.

Αισθάνομαι ότι οι τιμές έχουν να κάνουν λίγο με το honore του καθενός, τι εννοώ, ότι ο τάδε ανταγωνιστής μου κάνει συναυλίες με είκοσι ευρώ εγώ αν κάνω με δεκαπέντε θα ποΥν ότι είμαι κάτι λιγότερο και μικρότερο.
-Υπάρχει αυτό.

Τι πιο ωραίο από το να πεί η Ελευθερία μάγκες, κάνω δύο συναυλίες στον Λυκαβηττό με δέκα ευρώ, δεν το κάνει κανένας όμως και δεν το κάνει όχι επειδή θέλει να βγάλει φράγκα αλλά επειδή θα πουν ότι για ποιο λόγο η Ελευθερία πηγαίνει με δέκα ευρώ και η τάδε με είκοσι άρα μήπως μου πουν εμένα ότι είμαι καλλιτέχνης δεύτερης κατηγορίας;
-Αυτό μπορεί να υπάρχει σαν σκέψη, το έχω ακούσει να συζητιέται με αυτό τον τρόπο και δεν με αφορά καθόλου όπως καταλαβαίνεις, εξ ού και έχει δεκαοκτώ το εισιτήριο, το έχω ακούσει να συζητιέται και το θεωρώ εξαιρετικά ανόητο, εγώ είμαι μεγάλη και άρα το πουλάω ακριβά και ο άλλος που πουλάει φθηνότερα θεωρείται μικρότερος, το θεωρώ ανόητο τουλάχιστον.

Τι άλλα ανόητα έχεις δει στον χώρο σου; Πόσο κόσμο έχεις δει να 'φεύγει' γενικώς πολύ εύκολα;
-Eσύ έχεις δει περισσότερα

Δεν θα τα βγάλω ποτέ, στο υπόσχομαι
-Ούτε εγώ

Oι περισσότερες παρέες σου από πού είναι; Οι πολύ καλοί σου φίλοι και οι πολύ καλές σου φίλες είναι από την δουλειά; Ο πιο παλιός σου φίλος από πότε είναι; Από την εποχή της λογιστικής έχεις φίλο;
-Όχι, έχουμε χαθεί.

Σου λείπουν;
-Έχουμε χαθεί σ'ένα επίπεδο να βρισκόμαστε… δεν έχουμε χαθεί σαν επαφή αλλά δεν… οι πιο παλιοί μου φίλοι είναι κοντά σ'αυτή την περίοδο δεκαπέντε χρόνια ας πούμε.

Θεωρείς ότι αν υπήρχαν κάποιες παρέες όπως υπήρχαν πιο παλιά χρόνια, αν δηλαδή η επαφή σου με κάποιους ομότεχνους δε ήταν μέσω τρίτων, δηλαδή μέσω κοινών φίλων και τα λοιπά και μπορούσατε να κάνετε παρέα και να βγαίνετε πολύ συχνά έξω, εσύ, η Χαρούλα, η Γαλάνη, κλπ και να συζητάτε πράγματα θα ήταν καλύτερο για σας;
-Πολύ. Ξέρεις η παλιότερη γενιά, σε επίπεδο όμως δημιουργών, αυτό γινόταν, είναι ιστορικές οι εποχές όταν βρισκόταν ο Χατζιδάκης, ο Γκάτσος ο Σαββόπουλος, όλοι μαζί συζητούσανε, υπήρχε ένα καφενείο που βρίσκονταν και λέγανε διάφορα…

Και στου Ζonar's νομίζω και σ'ένα άλλο δεν θυμάμαι τ'όνομα του.To GB CORNER, στο ξενοδοχείο στη Μεγάλη Βρετάνια. Βέβαια έχουμε και λίγο στο μυαλό μας εξιδανικευμένες τις καταστάσεις αυτές, τι εννοώ όταν μαζεύονταν όλοι αυτοί δεν συζητούσαν μόνο για τέχνη. Εννοείται.Πέρναγε δηλαδή ο Ελύτης και του έκανε πλάκα ο Γκάτσος για κάποιο κοριτσάκι που είχε πειράξει ο Ελύτης. Ήταν πολύ πιο υγιές.
-Κι έτσι έπρεπε να είναι.

Σαφώς.
-Θα συζητάνε μόνο για τέχνη;

Από την άλλη σκέπτομαι επειδή η δημιουργία είναι μια καθαρά μοναχική διαδικασία εντελώς μοναχική, δηλαδή μπορεί να παίρνεις ερεθίσματα από τους γύρω σου αλλά όταν κάθεσαι να φτιάξεις κάτι, έναν δίσκο ή τραγούδια, αυτή είναι εντελώς μοναχικό, ένας δίσκος δεν χωράει συμβουλές από κάποιον και κυρίως ομότεχνο σου.
-Όχι, δεν είναι συμβουλές είναι απλώς κουβέντα, δηλαδή χαίρομαι πάρα πολύ όταν κάποια στιγμή έχει συμβεί αυτό είτε με τον Αλκίνοο είτε με τον Μιχάλη τον Γκανά όταν έχουμε βρεθεί και γενικώς γίνεται συζήτηση π,χ 'άκου αυτά τα τραγούδια' 'πως σου φαίνεται εκείνο' ή 'πως σου φαίνεται αυτό' ή 'άκουσες εκείνο τον δίσκο'. αυτή είναι η κουβέντα, ούτε κατόπιν προτροπής, ούτε κατόπιν συμβουλής.Αυτό που αισθάνεσαι εσύ θα κάνεις ιδίως, σε δημιουργικό επίπεδο αλλά είναι πολύ ωραίο όταν υπάρχει κουβέντα, όταν υπάρχει μια επικοινωνία.

Η οποία είναι σαφώς μικρότερη απ'αυτήν που επιδιώκεις εσύ να είναι;-
-Και τα τελευταία χρόνια είναι πιο δύσκολη σε επίπεδο χρόνου σ'έπίπεδο ζωής σε μια πρωτεύουσα

ΑΠΟ: http://www.melodia.gr/